Tegels

Gaat u voor de tijdloze schoonheid van natuursteen of voor de vele variaties die mogelijk zijn met keramische tegels? Voor ieder interieur en budget zijn er tegels beschikbaar, maar waar dient u aan te denken bij het kiezen van een tegel?

Prijs tegels per m2

Tegels worden over het algemeen verkocht per m2. Reken vooraf uit hoeveel m2 u nodig heeft en houd daarbij rekening met snijverlies. Heeft u een badkamer met bijvoorbeeld 10 m2 aan tegels dan kunt u uitgaan van een snijverlies van 1 m2, bij 15 m2 met 1,5 m2 enzovoort. In onderstaand schema vindt u de gemiddelde prijzen (inclusief btw) per m2 van de twee meest voorkomende tegelsoorten en de meest voorkomende afmeting:

Gemiddelde prijs per m2AfmetingVoorbeeld: toilet met 1.5 m2 aan tegelsVoorbeeld: badkamer met 20 m2 aan tegels
Natuursteen€ 30 - € 6030 x 60 cm€ 45 - € 90€ 600 - € 1.200
Keramische tegels€ 15 - € 4530 x 60 cm€ 22,50 - € 67,50€ 300 - € 900

De prijzen van tegels lopen zeer uiteen. U kunt het zo duur maken als u zelf wilt; hoe exclusiever, groter en steviger de tegel, des te hoger de prijs. Wilt u precies weten wat de prijs is van de meest geschikte tegel voor uw situatie en wellicht ook de prijs voor het laten plaatsen van tegels? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij ervaren tegelzetters. De specifieke informatie die u zonder verplichtingen ontvangt stelt u in staat om de best passende tegel en tegelzetter tegen de laagste prijs te vinden.

Tegels in de woonkamer

Waarom tegels?

Tegels op wanden en vloeren brengen vele voordelen met zich mee:

 • tegels zijn hygiënisch;
 • nemen geen stof op;
 • zijn makkelijk te onderhouden;
 • goede tegels gaan uw leven lang mee;
 • zijn zeer geschikt voor vloerverwarming;
 • en u heeft een ruime keuze: van vierkant tot rond, stenen uit de natuur tot knal rode tegels en van glad tot een grove structuur.

Soorten wand- en vloertegels

De twee meest voorkomende materialen voor tegels zijn natuursteen en keramiek:

Natuursteen tegels

Natuursteen is zoals de naam het al zegt een echt natuurproduct, wat uw huis een uniek karakter geeft. De steen is afkomstig uit een steengroeve, waardoor iedere steen anders is. Bij normaal gebruik gaat deze sterke tegel uw leven lang mee.

Bekende natuursteensoorten zijn:

 • Leisteen
 • Hardsteen
 • Kalksteen
 • Kwartsiet
 • Graniet
 • Marmer

Natuursteen

Keramische tegels

Keramische tegels bestaan uit gebakken aarde en mineralen en de meeste soorten zijn goedkoper dan natuursteen tegels. Een groot voordeel aan dit type tegel is dat u een tegel geheel naar u smaak kan kiezen op het gebied van formaat, kleur en structuur.

Bekende keramische tegelsoorten zijn:

 • Terracotta tegels
 • Faience tegels
 • Grestegels
 • Cementtegels

Keramische tegels

Geschikte tegels voor iedere ruimte

Via de PEI-waarde (geeft aan hoe snel een tegel slijt) kunt u nagaan of de tegel die u mooi vindt geschikt is voor de ruimte die u wilt opknappen. De PEI-waarde vindt u op de verpakking van de tegels.

OmschrijvingGeschikte ruimtes
PEI-waarde 1Enkel geschikt als wandtegel.Wanden
PEI-waarde 2 (en hoger)Geschikt voor ruimtes waar u weinig tot niet met schoenen loopt.Wanden, badkamer, slaapkamer
PEI-waarde 3 (en hoger)Geschikt voor middelmatig gebruik van de tegelvloer met schoenen aan.Badkamer, slaapkamer, woonkamer, hal
PEI-waarde 4 (en hoger)Dit is de meest veilige keuze voor ruimtes waar veel gelopen wordt. Woonkamer, hal en winkels
PEI-waarde 5Zie PEI-waarde 4.Industrieel gebruik

Mocht u toch nog uw twijfels hebben of een tegel geschikt is of niet, vraag het voor de zekerheid na bij een tegelzetter. Zij hebben met vele tegelsoorten gewerkt en kunnen u daarom uit ervaring adviseren over uw situatie.

Tegels zijn gemakkelijk te onderhouden

U houdt uw tegels, zonder al te veel moeite, het langst mooi door ze eens in de week af te nemen tijdens uw wekelijkse schoonmaak. Gebruik een zo neutraal mogelijk schoonmaakmiddel (pH 7) zonder zuren en vermijd middelen met olie omdat dit laagjes gaat vormen op uw tegels. Neem vervolgens de vloer nog een keer af met alleen water en de tegels zijn weer als nieuw. Heeft u een natuurstenen vloer, dan kan het zijn dat er voor bepaalde soorten natuursteen aparte reinigingsmiddelen worden aanbevolen.

Tip: twijfelt u of een schoonmaakmiddel echt geschikt is voor uw tegels dan kunt u altijd het effect van een schoonmaakmiddel testen op een stukje tegel uit het zicht.

Houtlook

Bent u gek op het uiterlijk van een houten vloer maar wilt u zo min mogelijk onderhoud en een vloer die uw leven lang meegaat? Dan biedt de houtlook tegel uitkomst. deze vloer is wél geschikt voor vloerverwarming dus koude voeten behoren tot een ver verleden. Daarnaast zijn de houtlook tegels tegenwoordig niet meer van echt hout te onderscheiden. Ziet u het verschil?

Houtlook

Tegels bestellen via de tegelzetter

U kunt zelf uw tegels ophalen bij een bouwmarkt, tegels uitzoeken via het internet maar u kunt ook overwegen om uw tegels te bestellen via de tegelzetter. Wat de voordelen zijn? Vooral gemak, geen tilwerk en vaak krijgt u garantie op de tegels. Door het aanvragen van gratis en vrijblijvende offertes kunt u zelf bepalen of het voor u gunstig is om de tegels via de tegelzetter te bestellen. De offertes ontvangt u binnen 2 werkdagen en daarop kunt u ook zien hoe duur het is om de tegels te laten plaatsen door ervaren tegelzetters bij u in de buurt. Zo heeft u het totaal plaatje aan kosten en kunt u de voor u juiste keuzes maken.