Vloerverwarming

Wist u dat de mens het gevoelsmatig koud heeft als de voeten koud zijn? Vloerverwarming warmt u huis van onder op en doordat het de totale oppervlakte opwarmt kan de thermostaat zelfs met 1 à 2 graden omlaag.

Vloerverwarming prijs

We beginnen met de prijs voor vloerverwarming. Gaat u voor nieuwe tegels in uw woning dan is dat het moment om te overwegen of u direct vloerverwarming wilt laten installeren. U heeft twee opties: de vloerverwarming laten infrezen of krimpnetten. Onderstaand vindt u van beide opties de gemiddelde prijzen voor het laten plaatsen van vloerverwarming inclusief de materialen en btw:

Infrezen

Aantal m2Gemiddelde prijs
voor vloerverwarming
als bijverwarming
Gemiddelde prijs
voor vloerverwarming
als hoofdverwarming
0-14 m2€ 750€ 780 - € 850
15-20 m2€ 780€ 850 - € 950
21-25 m2€ 840€ 890 - € 1040
26-30 m2€ 880€ 950 - € 1120
31-35 m2€ 900€ 1010 - € 1200
36-40 m2€ 950€ 1070 - € 1280

Krimpnetten

Aantal m2Gemiddelde prijs
voor vloerverwarming
als bijverwarming
Gemiddelde prijs
voor vloerverwarming
als hoofdverwarming
0-14 m2€ 430€ 550 - € 850
15-20 m2€ 630€ 790 - € 1020
21-25 m2€ 680€ 900 - € 1080
26-30 m2€ 800€ 1020 - € 1150
31-35 m2€ 850€ 1070 - € 1270
36-40 m2€ 940€ 1180 - € 1360

De bovenstaande prijzen vormen richtlijnen omdat iedere tegelzetter andere prijzen hanteert. Bij de ene tegelzetter is de prijs bijvoorbeeld inclusief BTW en/of vervoerskosten en bij de ander exclusief. We kunnen ons goed voorstellen dat u graag precies wilt weten wat u kwijt bent in uw situatie. Daarom bieden we u gratis en geheel vrijblijvend offertes aan van maximaal 4 tegelzetters. Begin uw zoektocht naar de meest gunstige prijs vanaf uw eigen bank want het vergelijken van offertes kan u tot wel honderden euro’s besparing opleveren.

Bijverwarming of hoofdverwarming

In de prijzenschema’s komt u de woorden ‘bijverwarming’ en ‘hoofdverwarming’ tegen. Wellicht heeft u zelf wel een idee wat de termen inhouden, maar we staan er toch even bij stil. De technologie is tegenwoordig zo ver dat vloerverwarming kan volstaan als hoofdverwarming van een volledige ruimte. Waar het voorheen vier uur duurde voordat de vloer echt lekker op temperatuur was is dat bij de nieuwste modellen nog maar twintig minuten. Dat betekent dat de radiator overbodig is wat voor meer ruimte zorgt in bijvoorbeeld uw badkamer. Bijverwarming betekent een combinatie van vloerverwarming en radiatoren en heeft als nut om de kou uit de vloer te halen voor een aangenamer gevoel. Omdat deze vorm van vloerverwarming op zichzelf niet genoeg capaciteit heeft om de gehele ruimte op te warmen zijn de radiatoren nog nodig.

Vloerverwarming benedenverdieping

Hoe werkt vloerverwarming eigenlijk?

Vloerverwarming werkt hetzelfde als radiatoren; als u de verwarming aanzet stroomt er warm water door het systeem (in dit geval via vloerverwarmingsslangen) en de omgeving wordt verwarmd. Beide vormen zijn aangesloten op de CV-ketel of op stadsverwarming. Het grootste verschil is dat vloerverwarming verspreid ligt over de volledige oppervlakte waardoor bijvoorbeeld uw woonkamer vanaf de grond gelijkmatig verwarmt wordt. Bij radiatoren stijgt de warmte lucht op, terwijl u net heeft kunnen lezen dat onze gevoelstemperatuur aangenamer is als onze voeten warm zijn en wanneer u op de bank zit bent u ook dichter bij de grond dan het plafond. Dit is al een fijne meerwaarde van vloerverwarming maar er is meer:Verwarming woning

Radiatoren <-> vloerverwarming

De meerwaarde van vloerverwarming

Vloerverwarming in uw woning heeft vele voordelen, ook ten opzichte van radiators. Deze voordelen ziet u in het volgende rijtje:

 • vloerverwarming is onzichtbaar;
 • u heeft meer ruimte want een radiator is niet nodig bij hoofdverwarming;
 • een gelijkmatige verwarming van de totale oppervlakte (lengte tot de breedte);
 • lekker warme voeten;
 • de thermostaat kan 1 à 2 graden Celsius omlaag wat jaarlijks tot 6% energiebesparing kan opleveren (dit kan tot wel 15% oplopen bij goed geïsoleerde woningen);
 • beter voor de gezondheid, zeker voor mensen met astma of allergieën: met vloerverwarming is er weinig luchtcirculatie waardoor er minder stofdeeltjes door de lucht zweven.

Vloerverwarming infrezen of krimpnetten

Er zijn verschillende vormen van vloerverwarming, afhankelijk van wat de ondergrond van de woning is. Het is daarom aan te raden om voordat u overgaat tot aankoop van vloerverwarming een installateur te laten kijken naar uw situatie.

Infrezen

Het infrezen van vloerverwarming is de meest toegepaste optie, vooral in bestaande woningen. Infrezen is mogelijk als er een dekvloer (cementlaag over de draagvloer) in uw woning ligt. In de deklaag worden inkepingen gemaakt waar de vloerverwarmingsslangen in komen te liggen.

Voordelen:

 • Geen verhoging van de bestaande vloer
 • De verwarmingsslang ligt pal onder de vloer waardoor de ruimte sneller opwarmt
 • Binnen 1 dag gerealiseerd

Vloerverwarming infrezen

Krimpnetten of noppenplaten

Deze twee vormen van vloerverwarming worden vooral in nieuwbouwwoningen toegepast en als de dekvloer ontbreekt. De vloerverwarmingsslangen worden aan staalnetten of noppenplaten vastgebonden en daar komt een afwerkvloer overheen.

Voordelen:

 • Gemakkelijk een isolatielaag aanbrengen onder de vloerverwarming
 • Binnen 1 dag gerealiseerd

Nadeel:

 • Het duurt iets langer voordat de vloer warm is omdat er een afwerkvloer tussen de tegels en de vloerverwarmingsslangen zit.

Vloerverwarming krimpnetten

Vloerverwarming noppenplaten

Koelte in plaats van warmte

In de zomermaanden heeft u niets aan vloerverwarming. Of toch wel? U bent dan op zoek naar verkoeling in huis en dat kan door koud water door de vloerverwarmingsbuizen te laten stromen. In de zomermaanden zorgt vloerverwarming dus voor verkoeling in huis en in de wintermaanden dat u er lekker warm bij zit.

Garantie op vloerverwarming

Het leggen van vloerverwarming is een redelijk technische aangelegenheid. Aangezien de vloerverwarming onder een tegelvloer verdwijnt is het fijn als u er zeker van kunt zijn dat de vloerverwarming goed gelegd is en dat, mocht er lekkage optreden, u over garantie beschikt. Vraag hier gratis offertes aan om uit te zoeken hoe duur het leggen van vloerverwarming is in uw situatie. U krijgt binnen 2 werkdagen van maximaal 4 tegelzetters bij u in de buurt vrijblijvend offertes die u op uw gemak kunt bekijken en vergelijken. Stel ze gerust al uw vragen en maak aan de hand daarvan de voor u beste keuze. Wilt u zeker zijn van uw keuze? Kijk dan bijvoorbeeld of de vakspecialist in het bezit is van het KIWA- of Bouwgarant keurmerk. U zult zien dat het uitbesteden in veel gevallen niet veel duurder is dan dat u het zelf gaat doen.