Tegels woonkamer

Kinderen spelen er op de grond, mensen lopen er met hakken en werkschoenen en er valt wel eens wat om. Daarom kiezen veel mensen voor tegels in de woonkamer: hygiënisch en duurzaam.

Prijs tegels woonkamer

Voor de woonkamer denken de meeste mensen als eerste aan vloertegels, maar ook het plaatsen van wandtegels stijgt in populariteit. Om u een inschatting te geven van wat het u gaat kosten als u de vloer en/of wand laat betegelen in de woonkamer, vindt u in de onderstaande schema’s gemiddelde prijzen (inclusief btw) per m2. Daarnaast is er onderscheid gemaakt tussen natuursteen en keramische tegels, de twee tegelsoorten voor in huis.

Vloertegels

Gemiddelde prijs per m2Voorbeeld goedkopere tegels: woonkamer met 40 m2 aan vloertegelsVoorbeeld luxere tegels: woonkamer met 40 m2 aan vloertegels
Natuursteen tegels€ 30 - € 80€ 1200 - € 2200€ 2200 - € 3200
Keramische tegels€ 16 - € 60€ 640 - € 1400€ 1400 - € 2400

Wandtegels

Gemiddelde prijs per m2Voorbeeld goedkopere tegels: woonkamer met 15 m2 aan wandtegelsVoorbeeld luxere tegels: woonkamer met 15 m2 aan wandtegels
Natuursteen tegels€ 40 - € 75€ 600 - € 825€ 825 - € 1125
Keramische tegels€ 8- € 40€ 120 - € 375€ 375 - € 600

U bent nu in de gelegenheid om een inschatting te maken van de kosten voor het aanschaffen van tegels voor uw woonkamer maar we kunnen ons voorstellen dat u ook benieuwd bent naar wat het laten plaatsen van tegels in de woonkamer u precies gaat kosten inclusief al uw specifieke wensen. Daarom bieden we u de gelegenheid om informatie op maat aan te vragen door kosteloos offertes aan te vragen van 4 tegelzetters. Vanaf uw eigen bank kunt u rustig de prijsoffertes bekijken om zo waardevolle informatie in te winnen zonder direct ergens aan vast te zitten.

Tegels woonkamer

Geschikte tegels voor de woonkamer

Zo goed als alle tegels zijn geschikt voor de woonkamer, toch zijn er een aantal punten waar u aan dient te denken bij de aanschaf van uw woonkamer tegels.

Tegels woonkamer: Slijtvastheid

Gaat u voor tegels in de woonkamer dan heeft u allereerst de keuze tussen wandtegels en vloertegels. Het verschil is dat wandtegels alleen geschikt zijn voor aan de wand en vloertegels op zowel de vloer als de wand geplaatst kunnen worden. Maar hoe weet u wat het verschil is? Het verschil staat op de tegelverpakking aangegeven met de PEI-waarde. Deze waarde varieert van 1 tot 5 wat wil zeggen dat PEI-waarde 1 volstaat als wandtegel omdat deze tegel nauwelijks iets te verduren krijgt. Voor de vloer in de woonkamer is het aan te raden om voor PEI-waarde 3, 4 of 5 te gaan. Hoe hoger het getal des te slijtvaster de tegel. Bij 5 moet u wel heel erg uw best doen om de tegel te beschadigen.

Keramische tegels vs natuursteen tegels

Zowel keramische tegels als natuursteen tegels zijn zeer geschikt voor de woonkamer en hebben beide hun unieke aspecten. Vanuit praktisch oogpunt kunt u wel bij de volgende punten stilstaan:

  • Beschadigingen: keramische tegels met een hoge PEI-waarden zijn zeer moeilijk te beschadigen maar als ze beschadigen dan ziet u dat wel. Natuursteen tegels daarentegen beschadigen sneller maar zijn volledig gekleurd waardoor de beschadiging niet opvallend is.
  • Onderhoud: de meeste keramische tegels zijn onderhoudsarm. Natuursteen tegels dient u wel om de zoveel tijd te behandelen zodat ze in een goede staat blijven.
  • Vlekgevoeligheid: bij natuursteen tegels dient u voorzichtiger te zijn met chemische en zuurhoudende middelen.

Matglans

Tot slot heeft u de keuze uit een hoogglans of matte vloer. Op plaatsen waar veel gelopen wordt verliezen hoogglans tegels vaak op den duur hun glans omdat de toplaag slijt. Dit kan met onderhoud wel weer herstelt worden maar het is een wel een punt om bij stil te staan. Matglans of matte tegels vergen geen onderhoud.

Vloertegels in de woonkamer

Vloerverwarming

De vloer in de woonkamer leent zich perfect voor vloerverwarming. Het is de ruimte in huis waar u de meeste tijd doorbrengt en vooral zittend. Wat is nu het geval met de warmte afkomstig van de radiator? Warme lucht stijgt op richting het plafond en daardoor moet u harder stoken om het op zit niveau behaaglijk te hebben. Vloerverwarming daarentegen verwarmt van onderaf en over de gehele oppervlakte van uw woonkamer. Hierdoor bespaart u tot wel 4 aan 15 procent op uw energiekosten én wint u ook nog een ruimte in huis want een radiator is met vloerverwarming overbodig. Het laten plaatsen van vloerverwarming kost in het geval van het eerder genoemde voorbeeld van 40 m2 aan vloertegels ongeveer tussen de € 940,- en € 1.360,-.

Decoratieve wandtegels

Vloertegels worden al jarenlang toegepast in de woonkamer maar wat nog niet zo bekend is maar wel erg in opkomst zijn wandtegels in de woonkamer. Allerlei structuren, vormen en kleuren zijn toepasbaar.

tegels decoratief

Voorkeur voor een houten vloer

Veel mensen zeggen altijd dat een houten vloer sfeervol is. Dezelfde uitstraling kunt u in huis halen met de houtlook tegels. Nu denkt u misschien van ‘maar dat is niet hetzelfde’, dat klopt maar vergis u niet in de vooruitgang van de afgelopen jaren. De hout-look tegels zijn er in vele diverse houttinten en structuren en nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Een groot voordeel: bij tegels is vloerverwarming zeer geschikt. Zo heeft u de warme sfeer van een houten vloer én het ook letterlijk warm.

Zo goedkoop mogelijk uw woonkamer laten betegelen

Bent u overtuigd dat u tegels in de woonkamer wilt, dan is het aan te raden om de tegels door een ervaren tegelzetter te laten plaatsen. Deze vakspecialisten leveren de hoogste kwaliteit en zijn vaak in het bezit van een keurmerk als BOVATIN of KOMO. Om u op weg te helpen in uw zoektocht naar prijzen en informatie bieden we u gratis en geheel vrijblijvend offertes aan van maximaal 4 tegelzetters bij u in de buurt. Wanneer u het formulier heeft ingevuld ontvangt u de offertes binnen 2 werkdagen en bent u in de gelegenheid om de zoektocht naar de meest geschikte tegelzetter voor uw klus te starten.