Tegels verven

De tegels in uw badkamer of keuken een andere kleur of een totaal andere uitstraling geven zonder breek- en sloopwerk? Dat kan door uw tegels te verven.

Prijs tegels verven

Tegels verven is een low budget oplossing voor een verandering van stijl in huis. Er zijn een paar punten waar u rekening mee dient te houden bij de aanschaf van het materiaal:

 • Niet vochtige ruimtes (bijv. hal): u kunt tegelverf en grondverf in 1 gebruiken (2 lagen aanbrengen).
 • Vochtige ruimtes (bijv. badkamer): u dient de tegelwand eerst te behandelen met grondverf (1 laag aanbrengen) en daarna pas tegelverf aan te brengen (2 lagen).
 • Aantal m2 per liter: per liter kunt u ongeveer 12 m2 aan tegels schilderen.

Deze bovenstaande punten zijn verwerkt in het onderstaande prijzenschema. Gaat u uw tegels verven in een niet vochtige ruimte kijkt u dan naar tegelverf en grondverf in 1 en gaat u schilderen in een vochtige ruimte dan kijkt u naar de grondverf en tegelverf apart van elkaar.

Gemiddelde prijs per liter (ongeveer 12 m2)Voorbeeld: niet vochtige ruimte met 10 m2 aan tegelsVoorbeeld: vochtige ruimte met 10 m2 aan tegels
Grondverf€ 25,-€ 25,-
(voor 1 laag)
Tegelverf€ 40,-€ 80,-
(voor 2 lagen)
Tegelverf
en grond-
verf in 1
€ 45,-€ 90,-
(voor 2 lagen)
Totaal€ 90,-€ 105,-

In het bovenstaande prijsschema is er rekening gehouden met dat u de tegels twee keer dient te verven met tegelverf voor een perfecte dekking. Als we kijken naar het voorbeeld van de badkamer met 10 m2 aan tegels dient u twee liter tegelverf aan te schaffen omdat u twee keer 10 m2 aan tegels dient te schilderen. Voor een totale oppervlakte van 20 m2 komt u op een totaalprijs voor de tegelverf van € 80.-3

Laat uw klus uitvoeren door een vakspecialist

Als u overweegt om nieuwe tegels te laten plaatsen, is het verstandig om in zee gaan met een ervaren specialist. Vraag daarom nu tot wel vier offertes aan van tegelzetters in uw regio. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes om te komen tot de best prijs én kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld naar keurmerken als BOVATIN of KOMO om zeker te zijn van de beste vakspecialist.

0,5 liter of 0,75 liter verf

In het bovenstaande schema is er uitgegaan van 1 liter verf maar het kan ook zo zijn dat het voor u beter uitkomt om naast een liter pot te gaan voor 0,5 liter of 0,75 liter.

 • Een pot van 0,5 liter kost gemiddeld: € 30,-
 • Een pot van 0,75 liter kost gemiddeld: € 35,-

Heeft u bijvoorbeeld een ruimte van 15 m2 dan heeft u 30 m2 aan tegelverf nodig voor twee lagen. U kan er dan voor kiezen om voor twee 1 liter potten te gaan en voor een pot van 0,5 liter. Dan heeft u precies genoeg tegelverf in huis.

Tegelverf op waterbasis of terpentinebasis

Tegelverf op terpentine basis is het meest populair omdat dit een matte verf is die de huidige structuur van de tegel goed in stand houdt. Gaat u voor tegelverf op waterbasis dan ziet de afwerking er meer als plastic uit. Let op: grondverf is er ook op waterbasis en terpentinebasis. Gaat u voor terpentine tegelverf, schaf dan ook grondverf op terpentinebasis aan. Doet u dit niet dan hecht de tegelverf zich niet goed en heeft u voor niets geschilderd.

Tegels verven keuken

Oude tegels klaarmaken om te verven

Tegels hebben een glad oppervlakte en daar hecht verf slecht op. U kunt voor het verven uw tegels ruwer maken door de tegels lichtjes op te schuren met schuurpapier of een schuurmachine. Gebruik hiervoor schuurpapier met de korrelgrofheid: P280. Schuur de voegen ook lichtjes en maak het geheel daarna stofvrij.

Stappenplan voor tegels verven

 1. Ontvet de tegels grondig
 2. Behandel eventueel beschadigde tegels
 3. Schuur lichtjes de laklaag op de tegels
 4. Maak de tegels stofvrij
 5. Ontvet de tegels nog een keer
 6. Maak de tegels goed droog
 7. Breng een laag grondverf of primer aan
 8. Als de grondverf droog is, lichtjes opschuren en de tegels weer stofvrij maken
 9. Breng de eerste laag tegelverf aan
 10. Breng de tweede laag tegelverf aan

Droogtijd

Kijk altijd op de verpakking van de grondverf en tegelverf hoeveel droogtijd er tussen de verschillende lagen dient te zitten. Als u te snel een nieuwe laag aanbrengt kan de verf namelijk na verloop van tijd los gaan zitten. Gemiddeld is de droogtijd bij zowel grondverf als tegelverf twee uur. Bij het verven van de tegels in de keuken bent u dus vier uur kwijt aan droogtijd en in de badkamer zes uur. Trek dus genoeg tijd uit voor het schilderen van de tegels.

Maak een kunstwerk met tegelverf

U hoeft niet per se voor één kleur voor de hele wand te gaan, u heeft veel meer opties; schilder een patroon door de ene tegel wel en de ander tegel niet te schilderen, gebruik sjablonen of creëer een waar kunstwerk op uw tegels.

Tegels verven

Toch liever nieuwe tegels?

Denkt u toch dat opnieuw betegelen in uw situatie de beste optie is dan helpen we u graag op weg. Door gratis maximaal 4 prijsopgave aan te vragen van tegelzetters bij u in de buurt geeft u uzelf inzicht in de totaalkosten zonder direct ergens aan vast te zitten. We bieden u graag de mogelijkheid om u rustig vanuit huis te oriënteren. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes van de tegelzetters en kan het vergelijken van prijzen beginnen. Dit kan u een besparing tot wel enkele honderden euro’s opleveren!