Tegels impregneren

Om zo lang mogelijk van uw tegels te kunnen genieten dient u bepaalde soorten te impregneren. Impregneren wil zeggen: poreuze tegels van een laag voorzien dat beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Prijzen tegels impregneren

U kunt, afhankelijk van het zuigvermogen van de tegel, ongeveer 20 – 35 m2 aan tegels behandelen met 1 liter impregneermiddel. In de onderstaande tabel ziet u de gemiddelde kosten:

Gemiddelde prijs per 0,5 liter:Gemiddelde prijs per 1 liter:Voorbeeld: badkamer met in totaal 40 m2 aan tegels met een laag zuigvermogen
Impregneermiddel€ 20,-€ 35,-€ 55,-
(1 liter & 0,5 liter blik)

U kunt er ook voor kiezen om de tegels te laten impregneren door een tegelzetter. Een tegelzetter kost per uur ongeveer rond de € 35,-. Wilt u het totale plaatje uitbesteden van het laten plaatsen van tegels tot het impregneren ervan, dan bieden we u graag de mogelijkheid gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen om u te oriënteren op de kosten.

Wat is impregneren?

Bij poreuze tegels is het aan te raden om de tegels te laten impregneren. Bij het impregneren van tegels wordt er een transparante laag op de tegels en de voegen aangebracht waardoor de poriën dichtslibben. Hierdoor kan vuil zich niet in de tegel gaan nestelen en kan water niet in de tegel trekken. Impregneren zorgt ervoor dat:

  • tegels langer mooi blijven;
  • er geen vochtophoping onder de tegels kan gaan plaatsvinden wat kan gaan schimmelen;
  • u vuil makkelijk kunt verwijderen.

U verlengt er als het ware de levensduur van uw tegels mee.

Tegels impregneren tegen vlekken

Poreuze tegelsoorten

Tegelsoorten waarbij het aan te raden is om ze te laten behandelen, zijn onder andere:

Koopt u een tegel die valt onder een van de bovenstaande categorieën, vraag dan altijd na welk impregneermiddel u het beste kunt gebruiken en hoe vaak het impregneermiddel dient te worden aangebracht. Dit verschilt namelijk per tegelsoort.

Na 4 weken impregneren

Aangeraden wordt om circa 4 weken na het plaatsen van de tegels te gaan impregneren. De lijm en het voegmiddel moeten namelijk droog en uitgehard zijn. Wacht u niet tot alles goed droog is, dan kunt u vocht onder de tegels opsluiten. U kunt in de tussentijd wel voorzichtig gebruik maken van de vloer.

De behandeling

Start, als u zelf de tegels gaat impregneren, altijd eerst met het lezen van de instructies op het impregneermiddel. Vervolgens dienen de tegels grondig schoon en droog te zijn gemaakt voordat de impregneerlaag aangebracht wordt. Zijn de tegels niet schoon, dan gaat u dat zien onder de impregneerlaag. Voor het aanbrengen van impregneermiddel is het aan te raden om met een pluisvrije doek of een roller te werken. Zo heeft u meer controle over hoeveel impregneermiddel u aanbrengt en voorkomt u streepvorming. Heeft u impregneermiddel gemorst? Verwijder dit met een doek voor het indrogen.

Tweede laag impregneermiddel

Heeft u te maken met een oppervlakte dat het impregneermiddel snel opzuigt, dan is het aan te raden om na minimaal 20 minuten nog een nieuwe laag impregneermiddel aan te brengen. Een tweede laag aanbrengen is ook aan te raden voor veel belopen oppervlaktes.

Vloer impregneren

Droogtijd

Op de fles impregneermiddel kunt u lezen hoe lang de droogtijd is en hoe lang u de tegels niet dient te gebruiken. Meestal is de droogtijd tussen de 4 à 8 uur, maar heeft u een groot oppervlakte, dan is het aan te raden om de tegels 24 uur droog en vuilvrij te houden.

Doet u het zelf, let u dan op:

  • dat u het product test op een stukje tegel dat u over heeft of dat uit het zicht is;
  • dat u de ruimte goed laat ventileren of dat u met een ademmasker met filter werkt;
  • welke plekken u al gehad heeft, want impregneermiddel is doorzichtig, waardoor u een plek kunt vergeten;
  • dat u een niet te dikke laag aanbrengt want het impregneermiddel dient in de tegel uit te harden en niet op de tegels.

Onderhoud

In principe zijn uw tegels voor een lange tijd beschermd na het impregneren. Mocht u zeker willen weten of u de behandeling na een aantal jaar dient te herhalen, raadpleeg dan het bedrijf waar u de tegels gekocht heeft. Zij kunnen u advies op maat geven. Door te impregneren zijn uw tegels voor 95% beschermd. De overige 5% bescherming brengt u aan door de tegels wekelijks te reinigen. Dit kunt u het beste doen met milde schoonmaakmiddelen als: groene zeep of zeepvlokken. Welke middelen vooral niet geschikt zijn: schuurmiddelen, schuurpoeders, ammoniak, bleekmiddel of zuurhoudende reinigingsmiddelen.

Vloer laten impregneren?

Heeft u liever dat een ervaren tegelzetter uw tegels gaat impregneren, dat kan. Om u een inschatting te geven van de prijs waar u aan dient te denken, en om de voordeligste prijs boven water te halen, bieden we u gratis en zonder verplichtingen maximaal 4 offertes aan van tegelzetters bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes en kunt u rustig uitzoeken of u de klus wilt uitbesteden.