Legmotieven

Voordat u overgaat tot de aanschaf van tegels, is het aan te raden om eerst een moment stil te staan bij het legmotief, zodat u gericht op zoek kunt gaan naar tegels. Omdat er eindeloos veel mogelijkheden zijn, hebben we voor u een selectie gemaakt van de 3 meest toegepaste legmotieven gebaseerd op 1 formaat tegel.

Legmotief 1. Halfsteensverband

Halfsteensverband is het tegelmotief dat veruit het meeste wordt toegepast en waar weinig zaag- en knipwerk aan te pas komt. De eerste rij start met een hele tegel en de tweede rij met een halve tegel. Zo komt het einde van de tegel steeds in het midden van de tegel erboven en eronder. Liever nog iets speelser? Laat de tegel in het legmotief dan op een derde in plaats van het midden uitkomen. Dit legmotief is te creëren met rechthoekige en met vierkante tegels.

Legmotief halfsteensverband

Legmotief 2. Volsteensverband

Het meest eenvoudige tegelmotief is het volsteensverband waarbij de tegels met de zijden en hoek tegen elkaar aan geplaatst worden. Het voordeel van dit legverband is dat het makkelijk te berekenen is hoeveel tegels u nodig heeft want ook hier geldt: weinig zaag- en knipwerk. Met het volsteensverband creëert u vooral een rustige basis in uw woning.

Legmotief volsteensverband

Legmotief 3. Diagonaal verband

Het diagonaal verband is een speels tegelmotief dat rechtlijnigheid in een interieur doorbreekt. Dit is een legmotief dat redelijk overeenkomt met het volsteensverband, alleen komt er bij het diagonaal verband meer maatvoering kijken. De randen bestaan namelijk uit driehoeken die op maat dienen te worden gemaakt en dit kost tijd en tegels. Moet een tegel op maat worden gemaakt dan heeft u daar steeds een nieuwe tegel voor nodig, houdt hier rekening mee bij de aanschaf van de tegels.

Legmotief diagonaal verband

Hoeveel tegels heeft u nodig?

Hoe weet u hoeveel tegels u nodig heeft voor de klus? Dat ziet u terug op de tegelverpakking en het onderstaande schema geeft u alvast een indicatie. Als u het aantal m2 van de ruimte heeft berekend (lengte x breedte van de totale oppervlakte) dan helpt het onderstaande schema u om een inschatting te maken van de hoeveelheid tegels per afmeting:

Afmeting tegelsAantal tegels nodig per m2
10 x 10 cm100
15 x15 cm44
15 x 20 cm34
20 x 20 cm25
20 x 25 cm20
30 x 30 cm11
40 x 40 cm6

Tip: u dient rekening te houden met snijverlies. Heeft u een oppervlakte van 10 m2 dan heeft u (afhankelijk van het legmotief) 1 m2 snijverlies, bij een oppervlakte van 15 m2 heeft u 1,5 m2 etc.

Legmotieven met diverse formaten tegels

Wanneer u gebruik maakt van tegels met diverse formaten dan zijn er nog honderden andere legmotieven mogelijk. Laat uw creativiteit vooral de vrije loop laten gaan. Legmotieven met diverse formaten vereisen wel meer reken- en maatwerk. Een tegelzetter kan dan ook een meerprijs in rekening brengen bij legmotieven die lastiger zijn om te plaatsen, omdat dit meer tijd in beslag neemt.

De tegelzetter weet raadt met legverbanden

Bent u van plan zelf tegels te gaan leggen, dan zijn de 3 bovenstaande legmotieven het eenvoudigst om toe te passen. Kiest u voor een ingewikkelder motief of heeft u juist geen inspiratie, maak dan gebruik van de hulp van een tegelzetter. Een gekwalificieerde tegelzetter heeft al zoveel verschillende motieven gelegd, dat zij als beste in staat zijn u te adviseren over legmotieven en deze ook vakkundig te plaatsen in uw woning. Wilt u de klus uitbesteden aan een tegelzetter en profiteren van hun vakkundig advies over het legmotief? Wij bieden u hierbij de kans om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen van maximaal 4 tegelzetters bij u in de buurt. Binnen 48 uur heeft u de reacties binnen. Ga op zoek naar de tegelzetter die uw wensen in vervulling laat gaan voor de scherpste prijs.