Tegels leggen

Wat houdt dat tegels leggen nu eigenlijk in? Is het iets dat je zelf kan doen of is het verstandig om deze klus uit te besteden? Onderstaande informatie helpt u bij het maken van deze keuze.

Stappen voor tegels leggen

Bouwmarkten geven aan dat de moeilijkheidsgraad voor de doe-het-zelf-klus ‘tegels leggen’ hoog is. Het is namelijk een tijdrovende klus met veel precisiewerk. Onderstaand ziet u een korte versie van het stappenplan van het leggen van tegels. Denkt u na het lezen van de stappen ‘dat is niets voor mij’, vraag dan gratis offertes aan van ervaren tegelzetters. Zo kunt u zonder meteen ergens aan vast te zitten bepalen of u het het geld waard vindt om de klus uit te besteden.

StappenUitwerking
Stap 1. Zorg voor een vlakke ondergrond- In de ondergrond mag maximaal een verschil van 3mm zitten;
- bij meer verschil: een laag egalisatiecement aanbrengen;
Stap 2. Legplan maken- de tegels eerst proef uitleggen van links naar rechts en van boven naar beneden zodat bij alle randen evenveel ruimte overblijft;
- rekening houden met de ruimte voor voegen;
- mix tegels uit verschillende dozen om kleurverschil tegen te gaan;
- begin achter in de ruimte en werk naar de deur toe;
- na de berekening van waar de eerste hele tegel moet starten, spandraad spannen;
Stap 3. Lijmen en tegels leggen- lijm droogt snel dus breng met een troffel de lijm per tegel aan;
- druk de eerste tegel in de lijm in de hoek van het spandraad en tik rustig aan met een rubberen hamer;
- druk op de hoek van de tegel een voegkruisje in de lijm;
- de volgende tegel in de andere hoek van het voegkruisje aanbrengen;
- controleer regelmatig met een houten lat en een waterpas of de tegels recht liggen;
Stap 4. Tegels op maat maken- voor de randtegels: teken het snijvlak af op de tegel en houdt daarbij rekening met de voegbreedte;
- duw het mesje van de tegelsnijmachine enkele malen over de tegel totdat er een kras in het glazuur ontstaat en breek vervolgens zelf de tegel (in het geval van keramische tegels);
- voor afvoerbuizen en leidingen: teken de afmeting van de buis op de tegel (met een mal) en zaag de vorm met een tegelzaag uit de tegel;
Stap 5. Voegen- lijm eerst 24 uur laten uitharden;
- breng het voegmiddel met een rubberen spaan aan in de voegen;
- let op: voegmiddel hard snel uit;
- verwijder het gemorst voegmiddel met een vochtige spons en als het voegmiddel is uitgehard de waas op de tegels verwijderen;
Stap 6. Kit aanbrengen- kit tot slot alle naden dicht met een elastische schimmelvrije kit.

Tegels leggen woonkamer

Kosten tegelzetter

Gaat u voor een ervaren tegelzetter? Onderstaande schema helpt u een inschatting te maken van de kosten voor de totale klus zodat u meer voordeel uit het vergelijken van offertes kunt halen; voordeel kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Bij de voorbeelden in het schema is er onderscheid gemaakt tussen goedkopere en duurdere tegels omdat deze prijzen zeer uiteenlopend zijn.

Gemiddelde prijs per m2Voorbeeld goedkope tegels: badkamer met 20 m2 aan tegelsVoorbeeld luxere tegels: badkamer met 20 m2 aan tegels
Legloon€ 25 - € 40€ 500 - € 800€ 500 - € 800
Tegels€ 15 - € 60€ 300 - € 600€ 600 - € 1200
Materiaal€ 8 - € 16€ 160 - € 240€ 240 - € 320
Totaal€ 48 - € 116€ 960 - € 1640€ 1340 - € 2320

Bent u geïnteresseerd in het laten aanleggen van vloerverwarming dan komt er bovenop de prijs van het voorbeeld van de badkamer van 20 m2 gemiddeld tussen de € 850,- tot € 1.000,- bij.

Drie goede redenen om het tegels leggen uit te besteden

  1. Als het tegelen misgaat (genoeg addertjes onder het gras) bent u vaak duurder uit dan wanneer u direct een tegelzetter had ingeschakeld. Is het tegelen door een tegelzetter niet goed gegaan dan heeft u garantie.
  2. Door ervaring heeft de tegelzetter de klus sneller klaar dus zit u minder lang in de rommel en kunt u snel weer gebruik maken van uw douche, gasfornuis of toilet.
  3. De ervaring van de tegelzetter heeft ook als voordeel dat hij/zij u goed kan informeren over legmotieven om een ruimtelijk effect te creëren of andere zaken waar u misschien in eerste instantie niet bij stilstaat.

Tegels leggen badkamer

Tegels leggen: Bespaartip

Het laten leggen van tegels wordt steeds goedkoper, zeker als u zelf een handje meehelpt. De tegelzetter helpen de klus te klaren is iets dat steeds vaker voorkomt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alvast de oude tegels te verwijderen (indien nodig), zelf een kitrand aan te brengen en de eindschoonmaak te doen. Overleg samen met de tegelzetter wat u zelf kunt doen en bespaar!

Tegels verven

Verkeren uw huidige tegels nog in een prima staat maar wilt u toch wat andere kleuren aanbrengen in bijvoorbeeld uw badkamer, keuken of woonkamer? U kunt ervoor kiezen om uw tegels te verven. Tegelverf is er in allerlei kleuren en ook geschikt voor vochtige ruimtes. Een geld- en tijdbesparend klusje met een verfrissend effect.

Tegels verven

Laat je tegels leggen

Win prijsinformatie in over uw eigen situatie door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen van tegelzetters bij u in de buurt. Heeft u het formulier ingevuld? Dan ontvangt u binnen 2 werkdagen van maximaal 4 tegelzetters offertes en kunt u de best passende tegelzetter kiezen voor uw klus! Bent u er nog niet helemaal uit, dan heeft u in ieder geval waardevolle informatie op zak om uw zoektocht voort te zetten. De vakspecialisten leveren hoe dan ook goede kwaliteit, te zien aan bijvoorbeeld het BOVATIN-keurmerk.