Portugese tegels

Portugese tegels zijn authentiek en vooral tijdloos! Tien eeuwen geleden brachten de Moren deze milieuvriendelijke tegelsoort naar Europa en nóg is deze sfeervolle handgemaakte tegel wereldwijd populair.

Kosten Portugese tegels

De prijs voor Portugese tegels zit tussen de goedkopere en duurdere soorten tegels in. In het onderstaande schema ziet u de prijs (inclusief btw) waar u aan dient te denken bij de aanschaf van Portugese tegels:

Gemiddelde prijs per m2Voorbeeld: keuken-
wand met 6 m2 aan Portugese tegels
Voorbeeld: bad-
kamervloer met 15 m2 aan
Portugese tegels
Portugese tegels€60 - €70€ 360 - € 420€ 900 - € 1.050

Wij, als onafhankelijke partij, raden aan om het laten plaatsen van dit type tegel altijd door een erkend tegelzettersbedrijf te laten doen. Dit is verband met de diverse legmotieven, het laten impregneren van Portugese tegels en de afwijking in het formaat van de tegel. Doordat niet iedere tegel precies dezelfde afmeting heeft is het plaatsen van de tegel lastiger. Benieuwd naar wat het laten plaatsen van Portugese tegels u gaat kosten? We bieden u gratis de mogelijkheid om vrijblijvend offertes aan te vragen bij maximaal 4 tegelzetters. Oriënteren maar!

Tip: tegelspecialisten die Portugese tegels verkopen hebben sale. Misschien zit de tegel die u op het oog heeft er tussen of vindt u een andere mooie Portugese tegel. Dit kan u namelijk een besparing van € 25 per m2 opleveren. Tel uit de winst.

Portugese tegels in de keuken

Wat zijn Portugese tegels?

Tien eeuwen geleden bedachten de Moren hun techniek van tegels maken en gebruikte deze tegelsoort vooral in paleizen en luxe gebouwen. Zij brachten de techniek over naar Europa en tegenwoordig zijn ze wereldwijd beroemd als Portugese tegels met nog steeds dezelfde productiewijze als tien eeuwen geleden. De met de hand gemaakte Portugese tegels, ook wel cementtegel genoemd, bestaan uit cement, zand en water met een toplaag van marmerpoeder, kiezelpoeder en organische kleurpigmenten.

Hoe maak je Portugese tegels?

  1. Voor ieder patroon maakt men een koperen mal die past in het frame van het formaat van de tegel. Om het patroon op de tegel te krijgen giet men de kleurpigmenten kleur voor kleur in de mal.
  2. Aan de onderkant van de kleurpigmenten brengt men binnen het frame een laag cement aan om de tegel te verstevigen waarna de tegel onder hoge druk geperst wordt.
  3. Is de tegel geperst dan verwijderd men het frame en controleren zij de tegel of deze voldoet aan de gewenste kwaliteit van een Portugese tegel.
  4. Is de tegel goedgekeurd dan gaat de tegel voor 24 uur in een waterbad om uit te harden. Na de 24 uur gaat de tegel voor zeven dagen in een droogrek voor de laatste uitharding.

Dit is de manier waarop de Moren vroeger Portugese tegels maakten en deze manier van tegels maken is intact gebleven. Een arbeidsintensief en ambachtelijk proces dat net dat beetje extra geeft aan de sierlijke Portugese tegel.

Portugese tegel maken

Afwijkingen maken de tegel

Omdat Portugese tegels met de hand gemaakt worden bevatten de tegels soms lichte afwijkingen in kleur, vorm of formaat. Laat dit u niet afschrikken want dit past juist bij het bijzondere karakter van de Portugese tegel.

Impregneren van Portugese tegels

Impregneren is een belangrijk onderdeel in het proces van het plaatsen van Portugese tegels. Impregneren is het aanbrengen van een laag over de tegels waardoor na de behandeling de tegels waterafstotend en vlekbestendig zijn. Dit dient de eerste keer drie keer te gebeuren met een speciaal voor Portugese tegels geschikte impregneermiddel. Wilt u zo lang mogelijk genieten van uw Portugese tegels, dan is het aan te raden om de tegels eens in de zes jaar van een nieuwe impregneerlaag te voorzien. Tussentijds kunt u de tegels mooi houden tijdens de wekelijkse schoonmaak, onderstaand leest u hoe.

Portugese wandtegels

Wekelijkse schoonmaak

Portugese tegels kennen een eigen productenlijn qua schoonmaakmiddelen. Op die manier weet u zeker dat u het geschikte middel in huis heeft om uw Portugese tegels schoon te maken. Wilt u liever een schoonmaakmiddel dat u in de supermarkt kunt kopen dan is het aan te raden te gaan voor groene zeep of babyshampoo. Waar u vooral niet de tegels mee schoon moet maken zijn zuurhoudende schoonmaakmiddelen als sanitair- en allesreiniger, bleekmiddel en chloor.

Portugese tegels zijn milieuvriendelijk

Duurzaamheid en authenticiteit, twee onderwerpen die in de tijd waarin we nu leven centraal staan. Portugese tegels passen goed in dit plaatje. Tegenwoordig gaat alles met machines en de uitstoot daarvan is niet goed voor het milieu. Portugese tegels daarentegen worden gemaakt zonder dat daar enige verhitting aan te pas komt, puur met mankracht en met dezelfde ingrediënten waar ze tien eeuwen geleden mee gemaakt werden.

Oneindig veel stijlen creëren in uw woning

De authenticiteit van de tegel vertaalt zich in de oneindig veel stijlen die u met Portugese tegels in uw woning kunt creëren. Was de uitstraling van de tegel vroeger vooral Oosters, tegenwoordig kunt u alle patronen verkrijgen die u maar wenst en is het daarmee echt een artistieke toevoeging aan een woning. Portugese tegels worden het meest toegepast als wandtegel maar zijn ook zeker geschikt als vloertegel. Laat u inspireren door de onderstaande voorbeelden:

Portugese tegels

Wilt u Portugese tegels in uw woning?

Bent u enthousiast geworden en wilt u Portugese tegels in uw woning laten plaatsen? Vraag bij ons gratis offertes aan van maximaal 4 tegelzetters bij u uit de buurt. Win informatie in over welke tegelzetters bekend zijn met het plaatsen van dit type tegel en wat het kost om de Portugese tegels te laten plaatsen. Binnen 2 werkdagen ontvangt u vrijblijvend de offertes waarmee we u de kans bieden om u vanuit huis te oriënteren in de wereld van Portugese tegels, en wie weet zit de geschikte tegelzetter voor uw klus er tussen.