Plavuizen

Plavuizen zijn er in zoveel verschillende soorten en maten dat er voor iedereen wel iets wils is. Benieuwd naar de prijzen, voordelen en meer over deze gebakken vloertegels?

Prijs plavuizen

De prijzen van plavuizen lopen zeer uiteen. U heeft de keuze uit zeer betaalbare varianten maar ook uit luxere varianten. In het algemeen geldt: hoe duurder de tegel des te hoger de kwaliteit van de tegel en daarmee dus minder kans op slijtage. In de onderstaande schema’s ziet u per type plavuizen aan welke prijs (inclusief btw) u ongeveer dient te denken:

Prijs per m2 is tussen de:Voorbeeld goedkope keramische tegels: woonkamer met 30
m2 aan plavuizen
Voorbeeld luxere keramische tegels: woonkamer met 30
m2 aan plavuizen
Terracotta tegels€16 - €40€ 480 - € 750€ 750 - € 1200
Grestegels€13 - €65€ 390 - € 900€ 900 - € 1950
Cementtegels€60 - €85€ 1800 - € 2100€ 2100 - € 2550

Omdat de prijzen zo uiteenlopen willen we u in de gelegenheid stellen om specifiek te kijken naar wat het u precies gaat kosten met uw wensen. Daarom kunt u hier gratis en geheel vrijblijvend offertes aanvragen van maximaal 4 tegelzetters. Zo heeft u een overzicht van het totaal plaatje van de kosten; van de tegels zelfs tot het laten plaatsen ervan. Geef uzelf de mogelijkheid om op uw gemak te kijken of de bedragen binnen uw budget passen zonder dat u direct ergens aan vast zit.

Plavuizen XXL-tegel

Voor- en nadelen plavuizen

Plavuizen op uw vloer heeft voornamelijk veel voordelen. Het volgende schema kan u helpen een afweging te maken of uw plavuizen geschikt vindt voor uw woning:

Plavuizen
Voordelen- Biedt vele mogelijkheden qua kleuren, groottes en structuren;
- gemakkelijk schoon te maken;
- duurzaam;
- geschikt voor vloerverwarming;
- geglazuurde plavuizen kunnen tegen zuren en zijn kras- en vlekbestendig;
- de meeste plavuizen zijn onderhoudsarm.
Nadelen- Zonder vloerverwarming voelen de tegels koud aan;
- beschadigingen zijn zichtbaar aan de plavuizen met een glazuurlaag omdat de kleur van de tegel zelf anders is (aardtinten) dan de glazuurlaag.

Weinig onderhoud!

Doordat plavuizen op hoge temperaturen gebakken worden branden te poriën dicht en kan vuil zich niet tussen de tegels nestelen. Wilt u helemaal geen onderhoud dan raden we u aan te gaan voor grestegels. Gaat u voor plavuizen soorten als terracotta tegels of cementtegels dan heeft u wel enig onderhoud, raadpleeg voor de behandeling van deze soorten een specialist.

Wekelijkse schoonmaak

Wilt u uw tegels zo lang mogelijk mooi houden, dan raden we u aan om de vloer eens in de week af te nemen met een zo neutraal mogelijk schoonmaakmiddel, het liefst zonder zuren en olie. Olie kan er namelijk voor zorgen dat er een laagje op uw tegels gaat komt waar vuil aan vast gaat zitten.

Pas op, natte vloer

In vochtige ruimtes in huis, zoals de badkamer, dient u rekening te houden met de slipweerstand van de plavuizen. Neemt u tegels zonder slipweerstand dan is de kans dat u uitglijdt als u de douche uitstap groot. Waar dient u op te letten bij de aankoop van plavuizen voor vochtige ruimte? Op de verpakking van plavuizen kunt u de slipweerstand herkennen aan de R-waarde met als cijfertoevoeging 9 tot en met 13. Hoe hoger het getal des te meer slipweerstand op de plavuizen zit. Het is ook mogelijk dat de slipweerstand wordt aangeduid met gradatie B of C.

Soorten plavuizen

De basis van plavuizen is klei, gebakken in de oven tot een vloertegel. Er zijn drie type plavuizen met ieder eigen specificaties die u in de onderstaande schema’s kunt lezen. Zo kunt u een type tegel zoeken die past bij uw smaak en geschikt is voor de ruimte die u onderhanden wilt nemen:

Plavuizen

Terracottategels
Belangrijke eigenschappen: - bestaat uit gebakken klei uit de oven;
- dient behandeld te worden voor gebruik;
- ander stappenplan voor het leggen van tegels dan de andere keramische tegels;
- vergt onderhoud (informeer bij een specialist);
- poreus;
- zonder behandeling kras- en vlekgevoelig;
- zuiderse sfeer.
Geschikte ruimtes:- Na behandeling geschikt voor iedere ruimte in huis.
- Hard gebakken en behandelde tegels zijn geschikt voor buiten.
Soorten kleuren:- bruintinten
Grestegels
Belangrijke eigenschappen: - in de basis een terracotta tegel met als toevoeging mineralen;
- gebakken op hoge temperaturen en daardoor extra sterk;
- met of zonder glazuurlaag te verkrijgen;
- slijtvast;
- waterdicht;
- onderhoudsarm;
- meest verkochte tegelsoort in Nederland.
Geschikte ruimtes:- Alle ruimtes in huis.
- Geschikt als buitentegel.
Soorten kleuren:- Zonder glazuurlaag: bruintinten.
- Met glazuurlaag: elke kleur die u maar wilt.
Cementtegels
Belangrijke eigenschappen: - bestaat uit gebakken cement met een toplaag van verschillende motieven en kleuren;
- dient behandeld te worden voor gebruik;
- poreus;
- dikke tegel;
- kras- en vlekgevoelig;
- retro-look.
Geschikte ruimtes:- Na behandeling geschikt voor iedere ruimte in huis.
- Dient als buitentegel goed te worden onderhouden; tegel is gevoelig voor zuren van regen en de UV-straling van de zon.
Soorten kleuren:- Diverse kleuren en motieven.

De hele ruimte gelijkmatig laten verwarmen

Plavuizen lenen zich perfect voor vloerverwarming. Stenen geleiden namelijk gemakkelijk warmte waardoor binnen twintig minuten het totale oppervlakte van bijvoorbeeld uw woonkamer verwarmd is. Maar vloerverwarming biedt meer voordelen, waaronder dat u tussen de 6 á 15 procent kunt besparen op de energierekening. Terugkijkend naar het voorbeeld boven aan de pagina met de woonkamer van 30 m2 kost het laten plaatsen van vloerverwarming u ongeveer tussen de € 875,- en € 1.000,-.

Vloerverwarming

Snel plavuizen op uw vloer

Besteed de klus voor het plaatsen van plavuizen op uw vloer en eventueel vloerverwarming uit aan een ervaren tegelzetter. Zelf bent u hier namelijk veel tijd aan kwijt, tijd waarin u niet gebruik kunt maken van de woonkamer, badkamer of een andere ruimte in huis. Een tegelzetter heeft veel klussen al binnen een dag voor elkaar en weet precies waar hij/zij op moet letten zodat de tegels in alle hoeken perfect uitkomen. Het idee heerst dat het duur is om een tegelzetter in te huren maar dat is niet altijd het geval. We bieden u de mogelijkheden gratis offertes aan te vragen van maximaal 4 tegelzetters bij u in de buurt. U krijgt de offertes binnen 2 werkdagen binnen en dan kunt u geheel vrijblijvend de offertes met elkaar vergelijken en met eigen ogen zien of het loont om de klus uit te besteden.