Mozaïek tegels

Stijlvol, kleurrijk en een scala aan mogelijkheid. Dat is wat mozaïek tegels u kunnen bieden. Creëer een kuuroord sfeer in uw badkamer, vrolijk een ruimte op of breng natuurelementen aan in huis.

Kosten mozaïek tegels

Om het de consument gemakkelijker te maken is mozaïek naast de bekende losse steentjes ook te koop op matjes en tegels (vaak 30 x 30 cm). Dit scheelt heel wat priegelwerk als u een volledige wand wilt voorzien van mozaïek. Het berekenen van prijzen gaat in de meeste gevallen per m2 en er is een enorm aanbod van betaalbare tot prijzige exclusieve mozaïek. Met het onderstaande schema geven we u een richtlijn waar u ongeveer aan dient te denken bij het opstellen van een budget.

Prijs per m2Voorbeeld goed-
kopere mozaïek:
een wand met 5
m2 aan mozaïek
tegels
Voorbeeld luxere
mozaïek: een wand
met 5 m2 aan
mozaïek tegels
Glas
mozaïek tegels
€25 - €105€ 125 - € 300€ 300 - € 525
Keramische
mozaïek tegels
€20 - €180€ 100 - € 300€ 300 - € 900
Natuursteen
mozaïek tegels
€20 - €200€ 100 - € 250€ 250 - € 1000

Bent u op zoek naar specifieke prijsinformatie en wat het laten plaatsen van mozaïek tegels door een tegelzetter u gaat kosten? Daar helpen we u graag mee door u gratis en geheel vrijblijvend offertes aan te bieden van maximaal 4 tegelzetters. Laat een berekening maken, stel u vragen, ontvang tips en overweeg dan uw keuze nog eens om het beste resultaat uit de vele mogelijkheden van mozaïek te halen.

Mozaïek tegels in de keuken

Wat is mozaïek?

De meeste mensen kennen mozaïek als kunstvorm. In en op gebouwen over de hele wereld kunt u kunstwerken gemaakt van mozaïek vinden maar mozaïek wordt ook veel toegepast in zwembaden, kuuroorden en wellicht knutselt u er wel eens mee. Het zijn kleine steentjes, meestal 2 x 2 cm, die te verkrijgen zijn in eindeloos veel kleuren. Binnen de wereld van mozaïek zijn er drie populaire soorten:

  • Glas mozaïek: de meest toegepaste mozaïek tegel is het glas mozaïek dat zeer geschikt is voor vochtige ruimtes in huis, bijvoorbeeld de badkamer. Glas mozaïek staat bekend om de heldere kleuren, het gemak van onderhoud en de slijtvastheid. Dit type mozaïek is over het algemeen wat duurder dan de andere vormen vanwege het gebruik van duurdere kleurstoffen (cadmium).
  • Keramische mozaïek: is zeer geschikt voor ruimtes die snel vuil worden zoals bijvoorbeeld de keuken. Keramische mozaïek bestaat uit geperste en gebakken porseleinaarde en is te verkrijgen als matte of glanzende tegeltjes, in alle kleuren maar ook in diverse maten en vormen. U zit dus niet vast aan het bekende vierkantje. Daarnaast is keramische mozaïek makkelijk schoon te maken en vlekbestendig.
  • Natuursteen mozaïek: zoals de naam het al zegt bestaat deze mozaïek tegel uit kleine natuursteentjes. Met natuursteen mozaïek kunt u een klassieke sfeer in huis creëren en ook deze soort biedt u meerdere mogelijkheden in vormen en maten. Dit type mozaïek is vooral geschikt voor de woonkamer.

Mozaïekmatjes en mozaïek tegels

Mozaïek steentjes zijn te verkrijgen op mozaïekmatjes en als mozaïek tegels (zie afbeelding). Deze mat of tegel kan in één keer worden aangebracht op de muur wat een hoop tijd scheelt.

  • Mozaïekmatjes: bestaat uit mozaïek tegeltjes vastgeplakt op draad. Het grote voordeel van de mat is dat deze flexibel is en dus kan worden toegepast op ronde voorwerpen als een pilaar of een rond bad.
  • Mozaïek tegels: zijn tegels met gleufjes tussen de mozaïeksteentjes. Bij mozaïek tegels zijn er vaak bijpassende vloertegels te verkrijgen.

Beide vormen dienen afgewerkt te worden met voegmiddel zodat het eindresultaat lijkt of iedere steentje stuk voor stuk is geplaatst.

Mozaïek mat

Waar dient u op te letten bij mozaïek in vochtige ruimtes

Wilt u mozaïek toepassen in vochtige ruimtes zoals de badkamer, dan dient u voor mozaïek te gaan dat is vastgelijmd op papier. Dit is om te voorkomen dat de voeg of lijm het gaat begeven bij blootstelling aan veel water. Door mozaïek te monteren op papier is er een groter raakoppervlakte aan de achterkant waardoor de lijm zich beter kan hechten aan de mozaïek.

Voordelen van mozaïek

De voordelen van mozaïek op een rij:

  • makkelijk rondingen betegelen (bijvoorbeeld een rond bad);
  • divers kleurenpalet;
  • op matjes en als tegel te verkrijgen;
  • accenten aanbrengen voor meer sfeer.

Onderhoud

Mozaïek tegels vergen weinig onderhoud als ze correct zijn geplaatst met de juiste lijm en voegmiddel. Bij het plaatsen van mozaïek in vochtige ruimtes dienen de voegen twee keer geïmpregneerd te worden zodat de voeg water- en vuilafstotend is, zo voorkomt u schimmel.

De wekelijkse schoonmaak

Bij het schoonmaken van mozaïek tegels dient u gebruik te maken van milde schoonmaakmiddelen, het liefst zonder zuur. Laat schoonmaakmiddelen niet opdrogen op de oppervlakte maar neem de mozaïek tegels nog een keer af met alleen water en gebruik tijdens het schoonmaken een gladde doek en niet een schurende. Op deze manier houdt u uw mozaïek tegels het langste mooi.

Bent u meer van ronde vormen?

Zo goed als iedereen kent de vierkante mozaïek, maar wist u dat u ook de keuze heeft uit ronde mozaïek en uit echte kiezels? Met afgevlakte kiezels op de vloer of wand haalt u een natuurlijke robuuste uitstraling in huis. Onderstaand ziet u voorbeelden van deze vormen van keramische mozaïek.

Mozaïek tegels

Listello’s

In plaats van een wand vol mozaïek kunt u er ook voor kiezen om een smalle sierstrip aan te brengen. Deze sierstrip noemt men ‘listello’ en daarmee kunt u een groot tegeloppervlakte onderbreken met allerlei kleuren voor meer sfeer in de ruimte. De sierstrip kan gelijktijdig met de andere tegels worden aangebracht. Een tip: mocht u er voor kiezen om de sierstrip zelf te plaatsen, houdt er dan rekening mee dat sommige listello’s hol zijn. Zorg dat de tegeltjes goed gevuld zijn met lijm zodat ze niet kunnen barsten door de druk van de naastgelegen tegels.

Raadpleeg een ervaren mozaïek plaatser

Veel tegelzetters hebben ervaring met het plaatsen van mozaïek, maar niet alle tegelzetters zijn kunstenaars. Wilt u iets heel bijzonders (zie afbeelding) dan is het aan te raden eerst uw wensen voor te leggen aan tegelzetters om zo bij de juiste persoon voor uw klus te komen. Om uw zoektocht te starten bieden we u gratis en vrijblijvend maximaal 4 offertes aan van tegelzetters bij u in de buurt. Zo kun u vanuit huis informatie inwinnen over wat het laten plaatsen van mozaïek u gaat kosten en als u een droomwerk voor ogen heeft welke tegelzetter dat voor u kan realiseren.

Mozaïek kunstwerk