Marokkaanse tegels

Marokkaanse tegels zijn tijdloos en verkrijgbaar in de meest prachtige kleuren. Al jarenlang decoreren deze handgemaakte tegels gebeds- en washuizen maar geven ze ook extra sfeer aan woningen.

Kosten Marokkaanse tegels

Ja, voor Marokkaanse tegels moet u wel iets dieper in de buidel tasten. Deze unieke tegel wordt nog altijd met de hand gemaakt en er worden unieke kleuren voor gebruikt waarvan de grondstof duur is. In het onderstaande prijzenschema ziet u aan welke prijs (inclusief btw) u dient te denken per afmeting (onder het prijzenschema ziet u een voorbeeld van de verschillende afmetingen):

Prijs per m2Voorbeeld: keukenwand
met 6 m2 aan Marokkaanse
tegels
Voorbeeld:
badkamervloer
met 15 m2 aan Marokkaanse
tegels
Afmeting
10 x 10 cm
€ 90,-€ 540,-€ 1350,-
Afmeting
5 x 5 cm
€ 110,-€ 660,-€ 1650,-
Afmeting
3 x 3 cm
€ 170,-€ 1020,-€ 2250,-
Zeshoek tegel€ 120,-€ 720,-€ 1800,-
Fish tegel€ 140,-€ 840,-€ 2100,-
Bejmat tegel€ 95,-€ 570,-€ 1425,-

Marokkaanse tegels

U kunt dit type tegel zelf plaatsen maar door de poreusheid, de afwijking in de formaten en de vele legmotieven die mogelijk zijn doet u er verstandig aan om deze klus uit de besteden aan een specialistisch tegelzetbedrijf. Zo weet u zeker dat u uit deze toch wel prijzige tegel het beste resultaat haalt. We bieden u graag de mogelijkheid om het totaalplaatje aan kosten te kunnen inzien van de aanschaf van de Marokkaanse tegels tot het laten zetten ervan. U kunt uzelf inzicht geven in de prijzen door kosteloos en zonder enige verplichtingen maximaal 4 offertes aan te vragen van tegelzetters. Laat u adviseren en inspireren door hun ervaring met Marokkaanse tegels.

Wat zijn Marokkaanse tegels?

Al eeuwenlang decoreren Marokkaanse tegels Arabische gebeds- en washuizen en de Moren hebben deze Marokkaanse kunstvorm naar Europa gebracht. Deze met de hand gekneden en gevormde tegel bestaat uit cement en klei met daarbovenop een laag van marmerpoeder. Aan dit marmerpoeder voegt men pigment toe waardoor de unieke transparante kleuren ontstaan die Marokkaanse tegels onderscheiden van alle andere tegelsoorten.

Hoe maak je Marokkaanse tegels?

  1. Voor ieder formaat is er een ijzeren mal waar men het kleurmotief in giet, een laag van bijna 1 cm dik.
  2. Aan de onderkant van de kleurpigmenten brengt men binnen het frame een laag cement aan (ongeveer 1,5 cm) om de tegel te verstevigen.
  3. Men perst de tegel onder hoge druk.
  4. Is de tegel goedgekeurd dan gaat de tegels voor 24 uur in een waterbad om uit te harden.
  5. Na de 24 uur gaat de tegel in een droogrek voor de laatste uitharding.

Zo werden Marokkaanse tegels vroeger gemaakt en zo worden de tegels ook vandaag de dag gemaakt. Een arbeidsintensief proces wat de tegel meer uniek maakt.

Marokkaanse zellige

Geschikte ruimtes voor Marokkaanse tegels

Marokkaanse tegels kunt u in iedere ruimte in huis gebruiken. De badkamer, keuken en wc zijn de plekken waar Marokkaanse tegels het meeste worden toegepast en daar zijn ze ook (na behandeling) uitermate geschikt voor. Marokkaanse tegels worden het meeste op wanden geplaatst omdat de tegel snel slijt en ze op wanden de minste kans op slijtage hebben. Bent u bang voor beschadigingen op tegels? Dan moet u overwegen of dit de geschikte tegel voor u is. Waardeert u juist de ‘geleefde’ look en houdt u niet van een strakke industriële vloer, dan voldoen Marokkaanse tegels perfect aan uw eisen. Voor buiten is het in Nederland af te raden om Marokkaanse tegels te gebruiken omdat ze kunnen springen met vrieskou.

Afwijkingen horen bij het karakter van Marokkaanse tegels

Imperfectie is wat de Marokkaanse tegel juist zijn unieke karakter geeft. Doordat dit type tegel handgemaakt is kan het zijn dat de ene tegel een paar millimeter breder of smaller is dan de ander en ook in de kleuren kan verschil zitten qua tinten. Dit kleurverschil lost u gedeeltelijk op door tegels uit verschillende verpakkingen met elkaar te mixen zodat de kleurtinten over de hele oppervlakte gemixt zijn in plaats van op één plek.

Marokkaanse bejmat tegels

Impregneren van Marokkaanse tegels

Marokkaanse tegels zijn gevoelig voor slijtage. Om zoveel mogelijk slijtage te voorkomen dient u de tegels voor gebruik twee of drie keer te impregneren. Hierdoor trekt er een laag in de poriën van de tegels waardoor de Marokkaanse tegels beter beschermd zijn tegen krassen, water en vlekken. Voor iedere laag geldt een droogtijd van twee uur. Mocht u na een jaar het idee hebben dat uw tegels sneller slijten dan kunt u overwegen om de impregneerlaag nog een keer aan te brengen.

Wekelijkse schoonmaak

Er zijn schoonmaakmiddelen die speciaal voor Marokkaanse tegels gemaakt zijn. Dit zijn de meest veilige middelen om voor te kiezen. Waar Marokkaanse tegels in ieder geval niet goed tegen kunnen zijn zuurhoudende schoonmaakmiddelen als sanitair- en allesreiniger, chloor en bleekmiddel. Heeft u geen zin om een duur schoonmaakmiddel aan te schaffen, dan zou u in de supermarkt ook babyshampoo of groene zeep kunnen aanschaffen om de tegels wekelijks mee te reinigen.

Creëer uw eigen stijl met meer dan 40 kleuren

Marokkaanse tegels zijn er in tal van kleuren te krijgen; parelmoer, warme tinten, transparante of volle kleuren. Dit type tegel past dus zowel in een landelijk als modern interieur.

  • Landelijk: lichte kleuren, vierkant
  • Modern: wit of krachtige kleuren, vierkant
  • Retro: allerlei kleuren, zeshoek, fish, bejmat
  • Zuiders: bruintinten, vierkant of bejmat

Marokkaanse tegels

Marokkaanse tegels laten plaatsen in uw woning?

Zoals eerder aangegeven is het aan te raden om de Marokkaanse tegels te laten plaatsen door een ervaren tegelzetter. Wist u bijvoorbeeld dat Marokkaanse tegels voordat ze worden geplaatst eerst twee minuten moeten weken in water en natuursteenlijm gebruikt dient te worden? Over dit soort dingen hoeven tegelzetters niet eens meer na te denken waardoor ze deze unieke tegel geheel naar uw wens snel kunnen plaatsen. Vraag hier nu gratis en zonder verplichtingen offertes aan om u te verdiepen in de wereld van Marokkaanse tegels. Stel uw vragen aan de ervaren tegelzetter, kijk naar de kosten, keurmerken en de mogelijkheden en kom zo tot uw unieke stijl.