Soorten tegels

Als u kiest voor tegels dan komt u er al snel achter dat u héél veel keuzes heeft. Om het iets overzichtelijker voor u te maken heeft Tegelzetter-Weetjes.nl de voor- en nadelen van diverse soorten tegels op een rij gezet.

Prijzen van verschillende soorten tegels

De twee meest voorkomende soorten tegels zijn: natuursteen tegels en keramische tegels. Daarnaast heeft u ook de keuze om te gaan voor cement tegels (Portugese en Marokkaanse). In onderstaande schema vindt u van deze drie soorten tegels de gemiddelde prijs (inclusief btw):

Gemiddelde prijs per m2AfmetingVoorbeeld: toilet met 1.5 m2 aan tegels Voorbeeld: badkamer met 20 m2 aan tegels
Natuursteen tegels€ 30 - € 6030 x 60 cm€ 45 - € 90€ 600 - € 1.200
Keramische tegels€ 15 - € 4530 x 60 cm€ 22,50 - € 67,50€ 300 - € 900
Cement tegels€ 50 - € 10010 x 10 cm€ 75 - € 150€ 1.000 - € 2.000

Tip: maakt u een berekening van het aantal m2 dat u nodig heeft aan tegels, vergeet dan niet dat u snijverlies heeft. Over het algemeen gaat men uit van een snijverlies van 10 procent. Bij de badkamer van 20 m2 uit het voorbeeld dient u dus rekening te houden met een snijverlies van 2 m2.

Onder natuursteen tegels en keramische tegels vallen diverse soorten tegels van verschillende materialen, grootte en diktes die de prijs doen stijgen of dalen. Benieuwd naar wat de meest geschikte tegel is voor uw ruimte en wat het laten plaatsen van tegels kost? Vraag kosteloos en zonder enige verplichtingen offertes aan bij deskundige tegelzetters. Zij kunnen u voorzien van informatie op maat die uw zoektocht naar de beste passende tegel makkelijker maakt.

Soorten tegels

 

Voor welke soort tegel gaat u?

Als u heeft gekozen om voor tegels op uw vloer en/of wand te gaan dan bent u er nog niet. De volgende keuze is: gaat u voor natuursteen of keramische tegels? Deze twee soorten tegels komen op diverse wijze tot stand, de prijzen verschillen, de tegels hebben een andere uitstraling en de mate van onderhoud verschilt. U wilt waarschijnlijk jarenlang genieten van de gekozen tegel daarom is het verstandig u te verdiepen in de voor- en nadelen van beide soorten tegels.

Soorten tegels: Natuursteen

Natuursteen tegels komen recht uit de natuur, gedolven in groeves en vervolgens in de fabriek op maat gesneden. Gaat u voor een unieke en luxe uitstraling in uw woning dan zijn natuursteen tegels zeer geschikt. Geen twee tegel zijn hetzelfde en met goed onderhoud gaat de tegel uw leven lang mee. De uniciteit van natuursteen maakt de tegel iets duurder dan keramische tegels, zowel de tegelprijs als de legprijs. Het is aan te raden, om natuursteen tegels door een gespecialiseerde tegelzetter te laten zetten wegens het vakmanschap. De meest bekende soorten natuursteen zijn:

  • Leisteen
  • Hardsteen
  • Kalksteen
  • Kwartsiet
  • Graniet
  • Marmer

Natuursteen

Soorten tegels: Keramische tegels

De basis van keramische tegels is aarde dat wordt gebakken op temperaturen van 1.000 tot 1.250 graden. Het resultaat: een keramische tegel. Een goede keramische tegel staat ook wel bekend als het meest duurzame en gebruiksvriendelijkste van alle soorten vloeren. Om de tegel steviger te maken worden er mineralen aan toegevoegd en een glazuurlaagje dat in alle kleuren kan worden aangebracht maakt de tegel waterbestendig. Deze tegel is dus praktisch in het gebruik maar ook zeker decoratief. De meest bekende soorten keramische tegels zijn:

  • Terracotta
  • Faience
  • Grestegels
  • Cementtegels

Keramische tegels

Voor- en nadelen van beide soorten tegels

Beide soorten tegels hebben hun voor- en nadelen en dat hangt vaak ook samen met of de natuursteen tegel geïmpregneerd is en of de keramische tegel een glazuurlaagje heeft. Onderstaand vindt u een opsomming van de voor- en nadelen per tegelsoort:

VoordelenNadelen
Natuursteen tegels- Uniek karakter doordat iedere tegel verschillend is;
- wanneer de tegel een beschadiging oploopt stoort dit niet meteen omdat de kleur hetzelfde blijft;
- houdt goed warmte vast;
- een duurzame tegel;
- en geschikt voor vloerverwarming.
- Natuursteen is gevoelig voor krassen, stoten, zuren en chemische producten;
- een tegel kan kleine onvolmaaktheden bevatten doordat de steen rechtstreeks uit de natuur komt;
- en natuursteen tegels is lastig om zelf te leggen.
Keramische tegels- Vuil kan niet in de tegel trekken;
- de tegel is onderhoudsarm;
- gebruiksvriendelijk;
- bij geglazuurde tegels kras-, vlek en stootbestendig;
- geglazuurde tegels kunnen tegen chemische middelen.
- Heeft een minder natuurlijke uitstraling;
- ontstaat er een kras in de tegel dan valt dit meer op omdat de onderliggende klei zichtbaar wordt;
- voelt zonder vloerverwarming koud aan.

Toepassing van beide soorten tegels

In onderstaande schema ziet u waar u aan moet denken als u natuursteen tegels of keramische tegels in bepaalde ruimtes wilt leggen:

Droge ruimtes: woonkamer/
hal/ slaapkamer
Vochtige ruimtes: keuken/badkamer/ toilet
Natuursteen tegelsAlle soorten natuursteen tegels zijn geschikt voor bovenstaande ruimtes. Bij voorkeur is de tegel wel gepolijst in verband met het tegengaan van slijtage.Geïmpregneerde natuursteen tegels met een antisliplaag (R-waarde) zijn geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes. Wat niet geschikt is zijn natuursteen tegels die veel kalk bevatten of met een hoge poreusheid.
Keramische tegelsVoor bovenstaande ruimtes zijn vooral grestegels geschikt. Dit zijn keramische tegels waar mineralen aan zijn toegevoegd en kunnen daardoor meer aan. Gaat het alleen om tegels voor op de muur dan kunt u gebruik maken van faience tegels (alleen gebakken aarde).Geglazuurde keramische tegels met een antisliplaag (R-waarde) zijn geschikt voor vochtige ruimtes. Maak bij bovenstaande ruimtes niet gebruik van ongeglazuurde tegels want deze kunnen water doorlaten.

Natuursteen tegels

Onderhoud van natuursteen tegels

Natuursteen tegels hebben een laag afwerkingsniveau wat betekent dat de poriën van de steen nog openstaan. Hier kan vuil intrekken wat uw tegel snel ouder doet lijken. Daarom is het ten zeerste aan te raden natuursteen tegels altijd te behandelen. Raadpleeg bij het bedrijf waar u uw tegels koopt welk middel geschikt is voor uw vloer. Als de vloer eenmaal behandeld is dan heeft u niet veel onderhoud meer aan de tegel. U moet er met natuursteen tegels bij uw wekelijkse schoonmaak wel rekening mee houden dat dit type tegel gevoelig is voor zuren en chemische producten. Goedkope opties voor geschikte schoonmaakmiddelen zijn baby shampoo of groene zeep. Tip: twijfelt u of een schoonmaakmiddel geschikt is voor uw type tegel, probeer het dan eerst uit op een tegel uit het zicht.

Onderhoud van keramische tegels

Keramische tegels zijn erg makkelijk in het onderhoud. Doordat de tegel op hoge temperatuur gebakken wordt branden de poriën dicht waardoor zich geen vuil tussen de tegels kan nestelen. Het oppervlakkig liggende vuil haalt u gemakkelijk weg tijdens uw wekelijkse schoonmaak. Gebruik hiervoor een zo neutraal mogelijk schoonmaakmiddel (pH 7) zonder zuren en vermijd middelen met olie. Dit gaat namelijk laagjes vormen op de tegels. Neem de vloer nog een keer af met water en ze zijn weer als nieuw.

Met sierlijke tegels haalt u andere culturen in huis

Wilt u wat anders dan de standaard tegels of juist de standaard tegels onderbreken met een strook vrolijke tegels? Er zijn verschillende sierlijke tegels, denkt u bijvoorbeeld aan: Portugese tegels, Marokkaanse tegels maar ook aan mozaïek tegels. Dit zijn keramische tegels maar dan met unieke patronen. Dit soort tegels worden veelal toegepast in de hal, op keukenwanden of bijvoorbeeld als strook achter het toilet of de douche.

Soorten tegels

Uw keuze kunnen maken? Vraag offertes op

Heeft u besloten voor wat voor soort tegel u wilt gaan, dan rest u nog de vragen: waar ga ik mijn tegels kopen en wil ik ze laten plaatsen door een ervaren tegelzetter? Tegelzetters verkopen ook tegels en het grote voordeel daarvan is dat zij u advies kunnen geven over de legrichting, de tegels worden thuisgebracht, u geen tilwerk heeft en er vaak garantie op de tegels zit. Vraag hier gratis en vrijblijvend prijsinformatie op voor uw gehele tegelklus; van de aanschaf van de tegels tot het laten plaatsen ervan. Zo ontvangt u waardevolle informatie en antwoord op de laatste vragen. Binnen 2 werkdagen ontvangt u van maximaal 4 tegelzetters bij u in de buurt reacties en kunt u vanuit huis de keuze maken of u de tegels wilt aanschaffen en laten plaatsen door een tegelzetter of dat u nog even verder zoekt met de opgedane kennis.

Tegelzetter offertes